Sain Marelta ja Eevertiltä http://nukkekoti.kinanen.fi/ jokin aika sitten sanoja, jotka nyt liitän Reissuumme.

 

Lähdimme Helsingistä kolmella eri koneella päämääränä Kroatia, Dubrovnik sekä ympäristöä.

 

Kroatian rannikolla kaupngit ja kylät on pääasiassa rakennettu pienelle kaistaleelle vuorien juurelle. Toki asutusta löytyy myös vuoriltakin.

 

Paikan kauneus loisti karuudessaan.

 

Vaikka olikin kyseessä lokakuun loppu (heidän talvensa alkaa marraskuusta) mandariinit kypsyivät kuin keltaiset kukat konsanaan puissa. Lämmintä oli +20 niin ilmassa kuin meressäkin. Paikalliset kyllä siellä jo kulkivat pitkissä talvisaappaissa ja toppatakeissa kun me turistit sandaaleissa ja T-paidoissa.

 

Teimme päivän retkeen myös Montenegroon, jossa pysähdyimme Kotorin kylän vanhassa kaupungissa. Talot on rakennettu kivistä, koska metsiä on todella vähän ja puuaines meidän metsiimme verrattuna aivan riukua. Kuva on tumma mutta siitä erottuu kirkko, joka on rakennettu vuorelle.

 

Tuossa kirkossa emme käyneet, mutta ainoa miniostokseni löytyi vanhan kaupungin sisällä olevasta kirkosta. Seimiasetelmassa ovat pieni Jeesus-lapsi, Maria. Joosef sekä aasi ja lehmä. Se on hopeaa, ainakin myyjän mukaan. Simpukka ei ole siihen sopiva, mutta muuten olen iloinen löydästäni. Harmittaa vain etten ostanut toista samanlaista....

 

Vuokrasimme auton kahdeksi päiväksi, jolla sitten vaaroja uhmaten ajelimme serpentiiniteitä ja tutustuimme ympäristöön. Kävimme myös Bosnia-Hertsegovinan puolella Mostarissa. Tämä on paljon käyhempi maa kuin Kroatia. Molemmat ovat entistä Jugoslaviaa. Ja sodasta on juuri kulunut 20v. Jälleenrakennus on siellä vielä kesken. Ensin ajattelin että 20v, et onhan siitä jo aikaa, kunnes ymmärsin yhteyden omaan elämääni. Poikani on nyt 22v ja siitähän on todella vain vähän aikaa kun hän vasta syntyi...

Kuvassa Mostarin vanhan kaupungin silta, joka räjäytettiin sodassa ja joka on saatu tehtyä uusiksi. Turisit tuovat tervetullutta rakennusrahaa mukanaan.

 

Tässä näkyy vanhaa rakentamista, puu kasvoi suoraan kivimuurista.

 

Ihanan ja kaikin puolin rentouttavan viikon jälkeen lensimme samaa tietä takaisin kotiin.

 

PS: Edellisessä postauksessa olleeseen arvuutteluun ovat vastaukset sen kommenteissa.  :O)